Nije sav užitak samo u dalekim i luksuznim putovanjima. I to čak znaju i oni koji redovno odlaze avionom u vrhunske hotele na egzotičnim destinacijama. Kraća ili jednodnevna putovanja mogu da donesu zadovoljstvo celoj porodici, a deca se na taj način uče i kako da budu ekonomična sa vremenom i novcem, pored činjenice da uvek mogu da saznaju nešto novo.

Porodice srednje kupovne moći uvek treba dobro da sračunaju kompletne troškove za sve članove i u ovu računicu treba da uđu i skriveni i čak neplanirani izdaci, kao što su eventualno lekovi ili specijalne želje u toku manjih turističkih kupovina. Na primer, ako planirate da putujete na neku destinaciju na nekoliko dana i u slučaju da se putuje avionom, odmah proverite da li je u troškove turističkog aranžmana uračunata i aerodromska taksa, prevoz od i do aerodroma i lokacija hotela. U slučaju da je hotel malo dalje od grada koji posećujete dobro se raspitajte o trokovima prevoza, jer zbirno svi ovi izdaci mogu da koštaju skoro koliko i sam aranžman mejores ofertas.

U slučaju da planirate da posetite neko ostrvo ili planinu, lokaciju koja je na neki način izolovana po pitanju dopremanja hrane, pa čak i lekova, ponovo je potrebno da se raspitate o detaljnim cenama ishrane po lokalnim restoranima ili prodavnicama, zato što se na tim mestima stvara monopolski odnos. I ako vam ove monopolske cene ne odgovoraju, pitajte da li je dozvoljeno da ponesete sopstvenu hranu i ima li mogućnosti da je sami i spremite u rezervisanom smeštaju.

Trenutno postoji veliki broj domaćih turističkih agencija koje nude kraća putovanja u inostranstvo ili u samoj državi, i one se prosto utrkuju koja će ponuditi nešto novo i neotkriveno, pa dobro proučite sve njihove ponude i pokušajte naročito da pronađete takozvane „first minute“ i „last minute“ ponude jer su na njih zaračunati i najveći popusti.

Međutim, u slučaju da je vaša porodica slabije platežne moći, tada uvek planirajte da decu šaljete na odmore i izlete preko škola i vrtića, pošto su tu najpovoljniji aranžmani, a i sama deca se najbolje zabavljaju i uvek nešto novo nauče u društvu svojih vršnjaka.

Ono na šta bi trebalo obavezno da obratite pažnju su kulturno-umetnička društva i planinarske organizacije. Nije potrebno da budete profesionalni alpinista da bi ste bili član jednog takvog udruženja. Možete se učlaniti za simboličnu članarinu i u sklopu same planinarske organizacije odlaziti na izlete po okolnim brdima i naravno gradovima. Smeštaj se uobičajeno nalazi po planinarskim domovima, a provod je uvek sjajan, i pored zabave, bićete u odličnoj kondiciji i učićete uvek nešto novo. Slična stvar vas očekuje ako postanete član kulturno-umetničkog društva i recimo redovno odlazite na nastupe svirajući neki instrument, pevajući ili igrajući folklor. Često se organizuju gostovanja po inostranstvu i mnogim gradovima u blizini, tako da ćete stalno imati ponude za vrlo jeftina putovanja vezano za vaše učešće nuestro patrocinador.

Ove dve opcije mogu da budu savršeno rešenje za celu porodicu ili samo za vašu decu, jer ćete znati da su uvek sigurni i okruženi pozitivnim i obrazovanim ljudima. Pored toga održavaće i kondiciju i dobro zdravlje, a i ono najvažnije putovaće besplatno ili skoro besplatno, što je ne samo ušteda već i višestruka dobit za svakoga.