Ако сте се носили мишљу да узмете зајам како бисте финансирали властиту старт-ап компанију, можда постоји и алтернатива комерцијалним зајмодавцима, ма како то чудо звучало. За сваки посао је потребан почетни капитал, односно новац за финансирање вашег бизниса, изнајмњивање пословног простора, куповину материјала, алата и опреме као и свега што вам треба. За неке од тих ствари се можете снаћи и сами, уз помоћ породице и пријатеља, али ће вам кад-тад затребати зајам.

Заправо, један од главних узрочника пропасти малих предузећа јесте недостатак капитала, јер газде не процене све трошкове како треба. Због тога је сума новца која вам је потребна једна од првих и најважнијих ставки на списку ствари које треба да урадите пре него што отворите радњу. Осим тога, треба да прорачунате период у коме планирате да извучете свој новац назад, односно да повратите инвестицију и почнете да зарађујете. И на крају, када мислите да постигнете тачку где зарада прераста трошкове пословања и доноси профит.

Ако вам ово изгледа исувише компликовано, знајте да не мора да буде. Довољно је да упростите проблем и сведете га на пар ставки. Прва ставка, рецимо, би били трошкови оснивања. Треба да знате шта је тачно потребно да би се отворила фирма коју ви планирате и колико то кошта. Затим сведите рачуне и пребројте уштеђевину да бисте знали с којом сумом тренутно располажете. Ако имате довољно да покријете трошкове, одлично, али ако не, требаће вам зајам. Можда породица, комшије и пријатељи могу да помогну материјално? Затим проверите да ли имате сву имовину и опрему која је неопходна, укључујући и радну снагу и сопствено знање. Ако имате све што треба, почните са радом.

Наравно, сваки од ових корака може представљати препреку али се она може превазићи. На пример, ако не знате шта све треба, ту је интернет, али и конкуренција па се распитајте. Ако немате довољно новца, а ни солвентне пријатеље и рођаке, ту је стари добри зајам у банци или сличнох установи. Ако ни то није довољно, има много старт-ап фирми које се финансирају донацијама преко интернета, а које не морате да вратите па можете и да окушате срећу с њима. И на крају, ако је проблем у искуству, односно његовом недостатку, увек можете да потражите савет од неког искуснијег радника или да га унајмите да ради за вас.

У сваком случају, финансирање бизниса није ни лако ни једноставно, а и носи са собом велику дозу ризика. Па ипак, то је нешто са чиме се морате суочити ако мислите да будете сам свој газда, као и да испуните све ваше планове и снове. Ако и не успете, увек можете да пробате поново за пар година. Уосталом, чак ни Рим није изграђен за један дан, зар не?