Многи кажу како у бизнису нема пријатеља, већ само партнера и конкурената. Али то не значи да се ни у шта и ни у кога не можете ослонити. Уколико је тако нешто могуће, најбољи извор финансирања властитог бизниса јесте ваша животна уштеђевина. Тешко је поверовати и изгледа контрапродуктивно ризиковати властиту будућност на тај начин, али у поређењу са зајмовима, позајмицама и кредитима ово представља један од најповољнијих видова финансирања.

Нема камата, документације, мољакања нити кварења породичних веза. Наравно, ако није довољно, можете да затражите помоћ од породице и пријатеља или приликом рада или у прикупљању средстава за финансирање. На Западу овај тренд захвата већину малих предузећа, па чак и нека средња мада су она знатно ређа. Чак и ако не планирате да финансирате све из вашег џепа, гледајте да покријете некако бар четвртину трошкова, ако не можете половину.

За остатак можете да узмете зајам или тако нешто, а чињеница да сте спремни да лично преузмете ризик може доста да помогне када будете убеђивали инвеститоре и зајмодавце да вам повере свој новац. Ако им тражите паре а не делујете као да имате удео у судбини фирме, нећете деловати озбиљно па ће вам и могућност финансирања знатно опасти. Посвећеност успеху је моћан мотиватор како за вас и ваше раднике, тако и за општу јавност. Ако гарантујете имовином, шанса за зајам постаје још већа, али ако нисте обазриви можете лако да останете без свог власништва.

Пробајте да добијете средства од државе. Услови отплате су обично далеко повољнији него код комерцијалних зајмодаваца. Нажалост, оваква средства су ограничена па је мало вероватно да их баш ви добијете. А и оно мало што дају је обично резервисано за неку мањину, или дају само женама, или само младим предузетницима а ви сте „престари“… Мада понеки од ових зајмова не морају да буду враћени ако посао пропадне тако да се ипак исплати покушати. Никад се не зна.

Осим тога, ту су увек комерцијални зајмови, било дугорочни или краткорочни. Ови први су бољи за веће трошкове или ствари које планирате да користите бар годину дана. Могу прилично ефикасно да покрију пословни простор, алат, машине и скупу опрему. Нажалост, њих обично морате да обезбедите неким залогом или гаранцијом. Краткорочни зајам уме да буде скупљи, али је добар за свакодневне трошкове које не можете другачије да покријете. Не узимајте га ако не можете да га отплатите у року од годину дана или мање, осим ако није баш хитно.

Главне ствари на које треба да обратите пажњу јесу ваша зарада, имовина коју поседујете, колико сте уложили властитог новца и да ли редовно измирујете обавезе. Зајмодавци обично то гледају јер на основу тога процењују да ли је зајам добар пословни потез за њих или не. Ако не зарађујете довољно, немате чиме да гарантујете повраћај новца, ништа вас не држи у властитој фирми и не измирујете обавезе, опростите се од зајма. Нико вам га неће дати.