Друштво са ограниченом одговорношћу се у Србији третира као озбиљна фирма, јер захтева и озбиљне послове, редовна намиривања дажбина и већи порез на добит у односу на предузетничку фирму. У случају да сте заинтересовани да оснујете овај тип предузећа треба да знате да то не морате да урадите сами, већ друштво са ограниченом одговорношћу или Д.О.О фирма могу да имају и два или више оснивача.

Приликом оснивања Д.О.О. ако сте једини оснивач можете се запослити као директор и у случају ширења пословања можете запошљавати своје раднике, али исто тако можете имати радни однос у некој другој фирми и основати своју, али у том случају нећете засновати радни однос.

У случају да желите да се запослите у сопственој фирми Д.О.О. је најбоља опција ако већ имате уговорене послове за које сте сигурни да ће вам у будућности, а оно макар једно време, доносити профите. Што се плаћања пореза и доприноса тиче морате да рачунате на чињеницу да ће трошкови за вас као запосленог износити око 110 евра, у динарима, за минимални лични доходак. И овај трошак ћете морати редовно да плаћате крајем текућег месеца за претходни месец, а на адресу Пореске управе. И уз овај трошак, рачунајте на редовно исплаћивање књиговође, јер без уговора са књиговођом нећете ни моћи да оснујете фирму и отворите банковни рачун. Због овога минимални месечни издатак је око 210 евра за територију Београда, радили или не радили своје уговорене послове, и имали или немали новца на рачуну да исплатите себи плату.

У случају да фирма остварује приходе треба да рачунате и на порез од 15% на крају године на нето приход. Ово се зове порез на добит саме фирме. А у случају да желите да подигнете приход фирме, јер то сада није ваше власништво, већ власништво Д.О.О. мораћете да платите још 15%, што се назива порезом на дивиденду. Немојте заборавити и на олакшице које легално смете да изведете. Гледајте да све могуће трошкове које имате преведете папиролошки као трошкове фирме, а сопствени новац који у почетку пословања уплаћујете на рачун фирме нека иде преко такозваног „Позајмица оснивача“ уговора. У тренутку када фирма почне да приходује ви слободно можете узети свој новац назад без икаквог додатног опорезивања.

Међутим, ако нисте сигурни да ће фирма моћи да остварује приход у почетку, тада можете да је оснујете као Д.О.О. али да се лично не запослите у њој, већ да радите за неког другог. чак можете имати и звање директора, али без уговора о раду који је оверен у ПИО фонду. У случају да сте стално запослени на неком другом радном месту, ово је најбоља опција за вас, јер сада можете да развијате сопствени бизнис без претераног страха од опорезивања. Месечни трошкови који ће ићи за државне дажбине у овом случају износе од 50 до испод 100 евра, у динарима, што је далеко повољније, али исто тако нећете моћи да подижете плату, јер плату званично примате на неком дргом месту, док ћете приход фирме моћи да преузмете, уз наравно плаћање 15% + 15% пореза на добит и дивиденду, што би вас чекало у сваком случају и да радите у сопственој фирми.