Опорезивање фирме ДОО типа

Друштво са ограниченом одговорношћу се у Србији третира као озбиљна фирма, јер захтева и озбиљне послове, редовна намиривања дажбина и већи порез на добит у односу на предузетничку фирму. У случају да сте заинтересовани да оснујете овај тип предузећа треба да знате да то не морате да урадите сами, већ друштво са ограниченом одговорношћу или Д.О.О фирма могу да имају и два или више оснивача.

Приликом оснивања Д.О.О. ако сте једини оснивач можете се запослити као директор и у случају ширења пословања можете запошљавати своје раднике, али исто тако можете имати радни однос у некој другој фирми и основати своју, али у том случају нећете засновати радни однос.

У случају да желите да се запослите у сопственој фирми Д.О.О. (snabblån) је најбоља опција ако већ имате уговорене послове за које сте сигурни да ће вам у будућности, а оно макар једно време, доносити профите. Што се плаћања пореза и доприноса тиче морате да рачунате на чињеницу да ће трошкови за вас као запосленог износити око 110 евра, у динарима, за минимални лични доходак. И овај трошак ћете морати редовно да плаћате крајем текућег месеца за претходни месец, а на адресу Пореске управе. И уз овај трошак, рачунајте на редовно исплаћивање књиговође, јер без уговора са књиговођом нећете ни моћи да оснујете фирму и отворите банковни рачун. Због овога минимални месечни издатак је око 210 евра за територију Београда, радили или не радили своје уговорене послове, и имали или немали новца на рачуну да исплатите себи плату.

У случају да фирма остварује приходе треба да рачунате и на порез од 15% на крају године на нето приход. Ово се зове порез на добит саме фирме. А у случају да желите да подигнете приход фирме, јер то сада није ваше власништво, већ власништво Д.О.О. мораћете да платите још 15%, што се назива порезом на дивиденду – smslån utan uc. Немојте заборавити и на олакшице које легално смете да изведете. Гледајте да све могуће трошкове које имате преведете папиролошки као трошкове фирме, а сопствени новац који у почетку пословања уплаћујете на рачун фирме нека иде преко такозваног „Позајмица оснивача“ уговора. У тренутку када фирма почне да приходује ви слободно можете узети свој новац назад без икаквог додатног опорезивања.

Међутим, ако нисте сигурни да ће фирма моћи да остварује приход у почетку, тада можете да је оснујете као Д.О.О. али да се лично не запослите у њој, већ да радите за неког другог. чак можете имати и звање директора, али без уговора о раду који је оверен у ПИО фонду – jämför lån. У случају да сте стално запослени на неком другом радном месту, ово је најбоља опција за вас, јер сада можете да развијате сопствени бизнис без претераног страха од опорезивања. Месечни трошкови који ће ићи за државне дажбине у овом случају износе од 50 до испод 100 евра, у динарима, што је далеко повољније, али исто тако нећете моћи да подижете плату, јер плату званично примате на неком дргом месту, док ћете приход фирме моћи да преузмете, уз наравно плаћање 15% + 15% пореза на добит и дивиденду, што би вас чекало у сваком случају и да радите у сопственој фирми.

Знање у бизнису – правилна употреба

Од свих начина на који се знање може употребити ефикасно, најбољи је онај кога ћете заиста и да примените. Јер знање без примене нема никакву функцију. Међутим, и примена без знања може бити контрапродуктивна, па је правилна употреба знања од суштинске важности за сваки бизнис.

Као прво, привредници користе сопствено знање и умеће како би пружили што бољи производ односно услугу својим клијентима. Рецимо, на основу супериорног познавања тржишта, клијената и самог производа а уз помоћ мало инвентивности, могуће је предвидети будући тренд на тржишту и претећи све остале. И не само то, већ осигурати и задовољство клијената који имају осећај да их неко чује када износе предлоге. Оваква супериорна услуга и производи ће дефинитивно привући нове клијенте и омогућити даљи раст и развој.

Нови снабдевачи и сарадници ће омогућити приступ јефтинијим залихама сировина као и боље услове тржишног пласмана. А с обзиром да знате шта клијенти желе и шта вашим радницима треба, цео механизам ће имати бољи учинак. Добар извор знања и искуства помаже осталим радницима да се брже развијају, и зато свака фирма треба да има бар једног искусног радника од кога остали могу да уче како да посао обављају брже, лакше и ефикасније. Чак и шефови могу да науче понешто о односима на радном месту. Такође је ту и важна вештина коју треба савладати: како да учините да се радници осећају цењено и поштовано, јер је то од пресудног значаја за морал, скоро колико и плата коју добијају. Ако нисте знали, главни трик је у томе да они помисле да их неко слуша када износе предлоге. Чак и ако они не буду спроведени у дело, битније је да радници имају осећај да могу да допру до шефа.

Добро знање доноси и друге бенефите, попут боље кадровске политике унутар фирме. Треба знати који радници су у стању да ураде то што се тражи од њих а који нису, и да се сходно томе води политика запошљавања односно отпуштања. Било да је у питању производна или услужна делатност, ако нађете праве раднике за посао који сте им наменили, учинак ће бити далеко бољи него да запошљавате људе насумично и надате се да ће вам се посрећити.

Можда и најбољи и најуноснији вид уновчавања вашег знања јесте способност да набавите и продајете лиценце другим фирмама. Или то или консултантске услуге јер се највише исплате. Вама. Међутим, ваш успех у томе умногоме зависи од способности да заштитите сопствену интелектуалну својину. У средини где ауторска права и интелектуална својина не представљају светињу, уновчавање онога што знате иде далеко теже. Заправо, у неким случајевима је и немогуће, па је онда можда и исплативије да експлоатишете туђе знање уместо да улажете у своје – али само на краћи рок, јер дугорочно гледано овакав потез је хазардерски и непромишљен.

Значај знања за раст и развој бизниса

Сви пословни подухвати црпе из сопствене резерве знања, било да је реч о њиховом познавању муштерија и њихових потреба, или да је реч о искуству особља. Начин на који бизнисмени експлоатишу ово знање је од изузетног значаја за сам развој посла, а недостатак истог може довести до катастрофе. Исто тако, управљање знањем је једна од најважнијих функција унутар фирме, без обзира на њену величину. Није битно да ли водите мултинационалну фирму или послујете из сопственог дома, знање је и даље моћ.

У пословном смислу, знање се не односи само на стварање нових производа и услуга, мада то свакако помаже. Помаже и када смишљате начине како да их што успешније продате. Међутим, знање у пословном смислу постоји и на местима где га најмање очекујете и оно може увек да буде искоришћено још ефикасније.

Можда вам није пало на памет, али да ли сте се икада запитали зашто фирме траже људе са искуством? Не само да тако штеде на обуци већ добијају и сво његово знање у вези са послом који обавља. Претпоставка је да особа која се дуже бавила нечим више зна од некога ко је тек почео. Знање се огледа и у дизајну ваших производа и услуга, као и у сваком њиховом аспекту од производње и развоја до начина продаје и рекламирања.Чак и будући развој, нова побољшања за производе и услуге као и све идеје с тим у вези представљају драгоцено знање. Осим тога, ту су подаци и документи у којима чувате драгоцене информације, а ако сте паметни чуваћете и копије, што на папиру што у дигиталном облику. Најбоље оба.

Прави изазов није у прикупљању знања. Он је у начину на који се то исто знање искоришћава и ставља у службу профита. Ту првенствено мислимо на знање о тржишту. Њега стичете кроз искуство али и кроз истраживање. Помоћу овог знања можете да идентификујете циљну групу и да њима рекламирате производе и услуге. Други облици знања, попут оног о вашим постојећим муштеријама и кооперантима могу умногоме да побољшају вашу понуду. А и увек га можете обогатити једноставним упитницима које ћете поделити муштеријама и анализирати резултате.

Ако улажете у ваше запослене, шаљете их на семинаре и стручна усавршавања како би стекли сва могућа искуства, добићете знатно бољи квалитет рада. Наравно, водите рачуна да их добро и платите јер је конкурентима јефтиније да отму ваше раднике него да тренирају сопствене. Ако искомбинујете знање о вашим клијентима и искуство ваших радника, имаћете прилично добру основу за развој. Она ће вам помоћи да будете ефикаснији, да смањите ризике и да искористите што више прилика.